2023-ieji — Travertino akmens metai!

Porėtas travertino akmuo.

Porėtas. Paviršiaus struktūros sluoksniai kuria ramybės ir susikaupimo jausmą.

Didieji interjero ir architektūros žurnalai įvardijo, kad 2023 metai bus travertino akmens metai. Šiai dienai jau galima pastebėti, kad šią uolieną ima naudoti vis daugiau prekinių ženklų.

Pavyzdžiui „Louis Vuitton“ pristatymas „Cruise 2023“ vyko Salko institute, monumentaliame septintojo dešimtmečio biologinių tyrimų centre, Kalifornijoje. Atviras travertino akmens marmuro kiemas, kuriantis fasado į dangų iliuziją, o aplinka skatina pamatyti iš arčiau smėlio atspalvio akmenį, kuris paverstas laikinu renginio podiumo taku. 

Atviro kiemo erdvė sukurta iš travertino akmens.
Salk institute vyko „Louis Vuitton“ madų šou.

TENDENCIJOS

Šiandien, dėl tų pačių savybių, dėl kurių ir prieš šimtmečius buvo naudojamas travertinas kaip statybinė medžiaga, įkūnija materialaus ZEN dekoro epochą, kai vizualinė ramybė yra tarsi šventasis gralis. 

Dizaineriai savo meno projekte naudoja Silver travertiną.
Francesco Balzano & Valeriane Lazard

ISTORIJA

Romėnai travertino akmenį naudojo šventykloms, pirtims ir amfiteatrams (Koliziejus). Lengvas, bet tvirtas, puikiai tinka šilumos ir garso izoliacijai, o poliruotas tampa stulbinančiu dekoratyviniu paviršiumi. Bėgant metams jis buvo panaudotas Šv. Petro bazilikoje (sudaro kupolo briaunas), Trevi fontane.

ŠIUOLAIKINĖ ARCHITEKTŪRA

Barselonos paviljonas. Svarbus pastatas šiuolaikinės architektūros istorijoje, žinomas dėl savo paprastos formos ir įspūdingo ekstravagantiškų medžiagų, tokių kaip travertinas, raudonasis oniksas ir marmuras, panaudojimo. Tokias pačias minimalizmo ir įspūdingumo savybes galima pritaikyti ir specialiai pastatui sukurtiems baldams, tarp jų ir Barselonos kėdei. Tai įkvėpė daug svarbių modernizmo pastatų.

Barselonos pavilijonas suprojektuotas iš Silver travertino.
Mies van der Rohe Barcelona

TRAVERTINO AKMUO INTERJERE

Jau dabar yra daugybė žurnalų su įrodymais, kaip galima prabangiai ir unikaliai sukurti interjerą panaudojant travertiną.

Travertino grožis, natūralumas ir unikalumas leidžia jį plačiai naudoti. Interjero dizainerės Rūta Simutytė ir Rimantė Butėnaitė pagrindiniam vonios kambariui suprojektavo stačiakampio formos praustuvą pagaminta iš Travertino Classico akmens.

Vonios praustuvas suprojektuotas iš Travertino Clasico akmens.
Vonia išskaptuota iš Travertino Titanium akmens.

Aukštai virš Manheteno gatvių prabangių apartamentų vonios kambarį puošia dizainerio Steven Volpe suprojektuota ruožuota Travertino Titanium vonia.

Galima sakyti, kad travertinas niekada nebuvo išėjęs iš mados. Geriausiai atrodo, kai montuojama masiškai: ant grindų ir sienų arba dar geriau, viskas padengiama travertinu, kaip tai padarė Danijos influencerė Pernille Teisbaek savo pagrindiniame vonios kambaryje. 

Vonios kambarys dekoruotas travertino plokštėmis.
Virtuvės sala ir šviestuvas suprojektuoti iš travertino akmens.

Paryžiuje gyvenantis dizaineris Diego Delgado-Elias sukūrė virtuvės salą ir tinkamą šviestuvą virš jos – iš travertino akmens. Salos fasadus jis paliko porėtus, išsaugojo natūralų akmens šiurkštumą, o pagrindines stalviršio plokštes užpildė epoksidine derva, kad būtų praktiška.

Kitame žurnalo viršelyje vintažinis travertino pietų stalas, kuris  puošia  „Grammy“ laureatės bei dainų autorės Kacey Musgraves valgomąją erdvę prabangiame Nešvilio name. 

Valgomojo kambario stalas pagamintas iš travertino akmens.

Neįmanoma rasti dviejų vienodų travertino plokščių – gamta nieko nesukuria du kartus!

TRAVERTINO ASORTIMENTAS